Bezienswaardigheden Buitenkaag

In Buitenkaag vind u een tal van historische en interessante bezienswaardigheden. Hieronder een opsomming. 

 

Bezienswaardigheden Buitenkaag, de parel van de Haarlemmermeer

Buitenkaag, is een dorp gelegen aan de Kagerplassen in het meest zuidelijke punt van de Haarlemmermeerpolder. Vanuit Buitenkaag kan men op de veerpont naar Kaageiland nemen.

De Leeghwater

Het voormalig stoomgemaal "De Leeghwater" (zie foto hierboven) is het middelpunt van het dorp. Dit prachtige rijksmonument verteld een stukje van de geschiedenis van de polder ‘Haarlemmermeer’. De Leeghwater is de oudste (1848) maar heeft samen met de gemalen De Cruquius en De Lijnden van "het" Haarlemmermeer, "de" Haarlemmermeer gemaakt. De Leeghwater was wel het eerste grote gemaal dat gebruikt werd voor de drooglegging. Nog steeds herbergt het Leeghwatergebouw een tweetal forse diesels die elk een waterpomp aandrijven. Als dat nodig is helpen zij het peil van het oppervlaktewater van "de" Haarlemmermeer op het gewenste niveau te brengen. Vaak wordt echter bij de Leeghwater water "ingelaten" om het bij de Lijnden weer 'uit te slaan'. Daarmee wordt de Haarlemmermeer qua water ververst: zouten en andere mineralen worden afgevoerd naar zee en het water in de polder blijft kwalitatief op niveau: een van de taken van de beheerder van ons water, het Hoogheemraadschap van Rijnland. Hete gemaal is vernoemd naar Jan Adriaanszoon Leeghwater. Leeghwater was een van de eerste die plannen had voor de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder. Naast het gemaal in het park is ook een beeld van Leeghwater geplaatst.

De omgeving rond het gemaal heeft een prachtig uitzicht op de Kagerplassen, Kaag, Faljeril, Ringvaart en de veerpont.


Daggelderswoningen


Aan de rand van de polder, op de ringvaartdijk werden huisjes gebouwd voor de arbeiders (ook wel polderjongens genoemd) die de ontwikkeling van de Haarlemmermeer mogelijk maakten. Tegenwoordig is zo'n oud dijkhuisje het domicilie van één – en qua omvang modern, dus klein - gezin.Vroeger leefden onder dat minuscule dakje twee gezinnen, en niet van het miniformaat dat we tegenwoordig normaal vinden. 

H. Joannes Evangelist


Van beduidend latere datum dan voorgaande arbeiderswoninkjes is de Rooms-Katholieke kerk die is toegewijd aan H. Joannes Evangelist. Kerk en pastorie staan echter wel op de lijst van gemeentelijke monumenten. De kerk en de pastorie, die vlak voor de tweede wereldoorlog werden gebouwd vormen een gezichtsbepalend element in de gemeente en zeker in het zuidelijke deel van de Haarlemmermeer. 

 

De Meiboom


Sedert mei 2003 is in Buitenkaag een zogenaamde Meiboom geplaatst.

Contact formulier