(Her)opening Kaag pont 24 Juli 2024

Fietspont Kaag-Oud Ade weer in de vaart

Woensdag 24 juli knipte wethouder Nick van Egmond samen met eigenaar van Stal op de Kaag Kees van Lent het lintje door bij de gereedliggende fietspont. De proefvaart die volgde, was het startsein van een pilotproject voor twee maanden om te onderzoeken of de veerdienst weer voor langere tijd in de vaart kan.

Het goede nieuws is dat het pontje vanaf 27 juli t/m 31 augustus dagelijks in de vaart is, mits het weer meewerkt. Voor de maand september is het de bedoeling dat de fietspont alleen op zaterdag en zondag vaart. Het proefrondje op 24 juli was alvast een groot succes met de eerste passagiers en drie fietsers aan boord. Dit tot grote tevredenheid van een twintigtal aanwezigen en vooral van de bestuurders van De Stichting Promotie Kaag (SPK) en Stichting Kaag en Braassem Promotie (KBP).

 

Grote wens

Met de terugkeer van de fietspont gaat een grote wens van inwoners en bezoekers van het eiland Kaag en de hele gemeente Kaag en Braassem in vervulling. De realisatie van dit pilotproject is vooral te danken aan SPK-bestuurslid Eric van der Wansem. Daar was, volgens Niko van Brussel van KBP wel het een en ander aan vooraf gegaan. In de Recreatievisie die op verzoek van de wethouder door Kaag en Braassem Promotie is opgesteld na een gemeentedekkend participatieproces, stond de terugkeer van deze veerpont (na de aanleg van een tweede sluis in het Braassemermeer in Roelofarendsveen) met stip op nummer twee. Ook veel routewebsites maken vermelding van het fietspontje over de Kagerplassen. Wethouder Nick van Egmond is dan ook enthousiast over deze pilot: ‘Het is heel goed nieuws voor bezoekers aan Kaag dat het pontje weer gaat varen.  Dat het al deze zomer gelukt is, mag wel een klein wonder heten en is te danken aan de bereidheid van veel vrijwilligers om het pontje te varen, waarvoor veel dank. Nu kunnen bezoekers en inwoners op de fiets genieten van het mooie Kaag en is er weer verbinding tussen de dorpen.’

 

Aanmeerplek

Ook niet onbelangrijk was een plek vinden waar de veerpont mag aanmeren. Meerdere opties elders op het eiland waren het afgelopen jaar onderzocht en afgewezen, tot een kleine maand geleden Kees van Lent zijn plek voor bezinningscentrum de Stal beschikbaar stelde.
De terugkeer van de fietspont betreft vooralsnog een pilot, een experiment voor twee maanden. Daarna gaan Gemeente, KBP en SPK, na een evaluatie, op zoek naar een definitieve oplossing. Of dat op dezelfde plek wordt, zal de toekomst leren. Vooralsnog is het vooral hopen op mooi weer en veel pontgangers. Per afvaart kunnen twaalf personen worden overgezet in een prachtige vaartocht van ongeveer vijfentwintig minuten: een ervaring op zich. De pont vaart eens per uur heen en weer. Wie even moet wachten wordt geadviseerd een terras op te zoeken. Het is goed toeven bij de horeca bij camping ‘t Haasje, de aanlandplek bij Oud Ade, bij Orion op Kaag of bij een van de andere horecagelegenheden.

Actuele informatie over de veerdienst is, net als de opstaplaatsen en vaartijden, te vinden op onze Fietspont pagina.

 

Terug naar blog