Actuele evenementen

Familiewandelpad Kaag

Download de wandelroute app!

iPhone / iOS:

Download on the App Store

Android:

Get it on Google Play


Voor vragen en ondersteuning / For questions and support:

fwp@metzlar.net

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Kaagse Diner Cruise

Verken de Kagerplassen en geniet van een 4-gangen Kaagdiner.

We hebben 4 restaurants die hun unieke smaak presenteren tijdens de Kaagse Diner Cruise. Al varend over de Kagerplassen met de Koningin Juliana kunt u genieten van de heerlijke gerechtjes en schitterend uitzicht over de Kagerplassen.

Rond 21.00 zal u van boord gaan bij restaurant ‘t Kompas waarna u de keuze heeft om 

Bij restaurant De Twee Wilgen een afzakkertje te halen of u wordt naar de pont/ Buitenkaag gebracht. Uiteraard kunt u dit ook wandelend over het unieke Kaageiland doen. 

Datum zondag 12 augustus 2018 van 17.00 tot 21.00 uur

€ 39.50 incl. welkomstcocktail 

Bestel kaarten

 

Restaurants Tante Kee, De Hanepoel, Benjamin, ‘t Kompas 

Overige consumpties voor eigen rekening.  Opstapsteiger: Huigsloterdijk 390, 2158 LR Buitenkaag

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Kerken

De kerken in ons plassengebeid zijn een bezoekje meer dan waard. Helaas zijn ze bijna alleen tijdens en vlak voor en na de diensten open voor bezoek. Men is trots op de kerkgebouwen en heeft daar wat voor over. Ondanks de vergrijzing weten de afnemende aantallen parochianen en gemeenteleden de nodige fondsen bijeen te brengen. Dat blijkt uit de staat van onderhoud, de sereen mooie inrichting, de goed onderhouden orgels en de prachtig gebeeldhouwde preekstoelen. Van kerkgebouwen uit het Rijke Roomse Leven tot de sober gehouden kerkgebouwen uit de Protestantse traditie. De kerken in de regio stralen stuk voor stuk hun geloofstraditie en geschiedenis uit. Ons dubbeldorp telt twee kerken die beiden worden gedragen door een groep kerkgangers/vrijwilligers die zowel het kerkelijk leven als de 'kerkfabriek' in stand houden.

De Protestantse Kerk op het eiland

Deze kerk dateert in zijn huidige vorm uit 1873 en is gebouwd op de fundamenten van een kerk uit 1618. Dit kerkgebouw, dat werd gebouwd voor 7.490 gulden, betaald uit "liefdegaven", is ingewijd op 15 maart 1874. De preekstoel is in 1903 vervangen. Het pijporgel is in 1961 gerestaureerd en uitgebreid. Vanaf 2002 wordt het exterieur van de kerk, inmiddels rijksmonument, gerestaureerd. In 2008 kwam het interieur, waarin begrepen de consistorie en Kerkwijck aan de beurt. Er werd een aula aangebouwd die in voorkomend geval dienst doet als mortuarium. De Algemene Begraafplaats achter de kerk is gerealiseerd in opdracht van de Stichting Begraafplaats Kaag. Burgerlijke huwelijken kunnen in de kerk worden gesloten. De zondagse erediensten worden gehouden om 10.00 uur. Het contactpersoon van het kerkgebouw en Kerkwijck is Mw J. van Stam-Biemond en is te bereiken op 0252-544318. 

H. Joannes Evangelist te Buitenkaag

Van beduidend latere datum dan voorgaande arbeiderswoninkjes is de Rooms-Katholieke kerk die is toegewijd aan H. Joannes Evangelist. Kerk en pastorie staan echter wel op de lijst van gemeentelijke monumenten. Beseft moet echter worden dat Haarlemmermeer als gemeente nog maar bestaat sinds 1855. De kerk en de pastorie, die vlak voor de tweede wereldoorlog werden gebouwd vormen derhalve een gezichtsbepalend element in de gemeente en zeker in het zuidelijke deel van de Haarlemmermeer.De erediensten zijn afwisselend op zaterdag 19.00 uur en zondag om 10.00 uur. In Nieuw-Vennep (2153BA) in de parochiekerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, St. Antoniusstraat 15, kan men kerken op de wisseldagen.  Zie: www.rkparochie-nieuw-vennep.nl​

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Molens

Molens horen bij het polderlandschap. Eeuwenlang reguleerden zij het waterniveau in de polders. Andere molens vermaalden het graan tot meel en leverden de grondstoffen voor ons voedsel. Het Hoogheemraadschap van Rijnland maakt nog steeds gebruik van molens, hoewel zij vaak worden geholpen door elektrische collega's en tegenwoordig ook door moderne, kleine windmolens. De gemeente Kaag en Braassem is voorshands - lees tot een fusie waarbij Kinderdijk is betrokken - de Nederlandse gemeente met het grootste aantal windmolens. Molens zijn er in vele typen, maten en soorten en worden genoemd naar hun specifieke kenmerken. De wipmolen, die het meest voorkomt in waterrijke gebieden, is het oudste type watermolen. Is de molen rood geschilderd, dan was het polderbestuur ten tijde van de oprichting Rooms-Katholiek. Groene wipmolens duiden een Protestants polderbestuur. Wie meer wil weten over molens kan bij VVV, bibliotheek en ANWB de gratis krant ‘Nederland Molenland’ verkrijgen. Hierin veel wetenswaardigheden over molens. Zie ook: www.molens.nl en www.moleneducatief.nl.

Googhermolen

Aan de Ringvaart tussen Oude Wetering en Nieuwe Wetering. Deze molen met rieten kap stamt uit 1715, is van het type grondzeiler en dient als poldermolen. In 1833 geheel door brand verwoest, maar vanwege haar toen onmisbare functie herbouwd. Sinds 1972 eigendom van de Molenstichting. Adres: Googhermolenweg 1, Roelofarendsveen

Vrouw Vennemolen

In 1632 werd “De Vrouw Venne” gebouwd op de plaats waar ze nu nog staat, samen met een “verlaet” - een schutsluis die het niveau overbrugt tussen enerzijds de lager gelegen polder en anderzijds de hoger gelegen vaart. Herbouwd in 1835, na restauratie in mei 1998 opnieuw in gebruik genomen. Adres: Leidseweg, Oud Ade

Veendermolen 

Gelegen aan de Wijde Aa. In de stenen onderbouw zit een steen met opschrift “Steen gelegen den 6 july 1830”. De bovenbouw is anno 1934. Zoals alle molens in deze omgeving is de Veendermolen een grondzeiler die als poldermolen fungeert. Sinds 1978 bezit van de Polderstichting. Adres: Aderweg 2, Roelofarendsveen

Geestmolen

Kijkt uit op het Braassemermeer. Op de “baard” van de molen is te lezen dat deze in 1833 is gebouwd: een als poldermolen dienende grondzeiler. De Molenstichting kent de Geestmolen een zeer hoge waarde toe. De molen is prima onderhouden. Aan de achterkant is de houten romp afgedekt met riet, net zoals de kap. Adres: Heiligegeestlaan, Leimuiden

Molens in Alkemade, na de fusie met Jacobswoude per 1 januari 2009 in de gemeente Kaag en Braassem:

Adermolen 1941;
grondzeiler, poldermolen, ronde stenen opbouw.

Akkerslootmolen 1793;
grondzeiler, poldermolen, achtkantige opbouw, riet gedekt.

Blauwe molen 1904;
grondzeiler, poldermolen, achtkantige opbouw riet bedekt.

Buurtermolen ca 1800;
wipmolen, poldermolen.

Googhermolen 1715;
grondzeiler, poldermolen, ronde stenen opbouw.

Geestmolen 1833;
korenmolen, poldermolen, grondzeiler.

Kaagermolen uit de 18e eeuw;
wipmolen, poldermolen.

Molens in voormalig Alkemade, na de fusie in 2009 met Jacobswoude, in de gemeente Kaag en Braassem:

Lijkermolen 1 1780
grondzeiler, poldermolen, unieke 12-kantige stenen opbouw!

Lijkermolen 2 1780
grondzeiler, poldermolen, unieke 12-kantige stenen opbouw!

Moppemolen 1792
grondzeiler, poldermolen, achtkantige opbouw met riet gedekt.

Rode molen ca 1632
wipmolen, poldermolen, met z.g. wolfsdak (afgeschuinde achterkant).

Veendermolen 1830
grondzeiler, achtkantig onderstuk van de oude molen met ronde stenen opbouw.

Vrouw Vennemolen 1632
wipmolen, poldermolen, de trots van Oud Ade.

Waterloosmolen 1857
grondzeiler, poldermolen, achtkantig, riet gedekt.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Bezienswaardigheden Buitenkaag, de parel van de Haarlemmermeer

Buitenkaag, is een dorp gelegen aan de Kagerplassen in het meest zuidelijke punt van de Haarlemmermeerpolder. Vanuit Buitenkaag kan men op de veerpont naar Kaageiland nemen.

De Leeghwater

Het voormalig stoomgemaal "De Leeghwater" is het middelpunt van het dorp. Dit prachtige rijksmonument verteld een stukje van de geschiedenis van de polder ‘Haarlemmermeer’. De Leeghwater is de oudste (1848) maar heeft samen met de gemalen De Cruquius en De Lijnden van "het" Haarlemmermeer, "de" Haarlemmermeer gemaakt. Nog steeds herbergt het Leeghwatergebouw een tweetal forse diesels die elk een waterpomp aandrijven. Als dat nodig is helpen zij het peil van het oppervlaktewater van "de" Haarlemmermeer op het gewenste niveau te brengen. Vaak wordt echter bij de Leeghwater water "ingelaten" om het bij de Lijnden weer 'uit te slaan'. Daarmee wordt de Haarlemmermeer qua water ververst: zouten en andere mineralen worden afgevoerd naar zee en het water in de polder blijft kwalitatief op niveau: een van de taken van de beheerder van ons water, het Hoogheemraadschap van Rijnland.

De omgeving rond het gemaal heeft een prachtig uitzicht op de Kagerplassen, Kaag, Faljeril, Ringvaart en de veerpont.

Daggelderswoningen

Aan de rand van de polder, op de ringvaartdijk werden huisjes gebouwd voor de arbeiders (ook wel polderjongens genoemd) die de ontwikkeling van de Haarlemmermeer mogelijk maakten. Tegenwoordig is zo'n oud dijkhuisje het domicilie van één – en qua omvang modern, dus klein - gezin.Vroeger leefden onder dat minuscule dakje twee gezinnen, en niet van het miniformaat dat we tegenwoordig normaal vinden. 

H. Joannes Evangelist

Van beduidend latere datum dan voorgaande arbeiderswoninkjes is de Rooms-Katholieke kerk die is toegewijd aan H. Joannes Evangelist. Kerk en pastorie staan echter wel op de lijst van gemeentelijke monumenten. De kerk en de pastorie, die vlak voor de tweede wereldoorlog werden gebouwd vormen een gezichtsbepalend element in de gemeente en zeker in het zuidelijke deel van de Haarlemmermeer. 

De Meiboom

Sedert mei 2003 is in Buitenkaag een zogenaamde Meiboom geplaatst.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Bezienswaardigheden Kaag

Het dorp Kaag, ook wel De Kaag genoemd, is gelegen op het Kagereiland. De naam is afgeleid van Kaghe of Caghe, wat buitendijks land betekent. Tot in de zestiende eeuw was Kaag het grootste dorp van de gemeente Alkemade. Hieronder vindt u alle bezienswaardigheden van het dorp.

Tante Kee, Julianalaan 14

Een familie Zwetsloot woonde hier vroeger en had er een kruidenierszaak waar later ook gedestilleerde dranken over de toonbank ging. Door een speciale opeenvolging van gebeurtenissen begon de familie in het pand ook een pannenkoekenrestaurant dat verder uitgroeide tot een compleet restaurant. Dit leverde zoveel activiteiten op dat het winkeltje werd gesloten. De familie Zwetsloot is enige decennia geleden vertrokken van Kager eiland en hun restaurant werd voortgezet door verschillende uitbaters. Momenteel wordt Tante Kee beheerd door Raymond Reeb en Kim Edwards en zij voeren daarbij de vlag van Jeunes Restaurateurs d' Europe.

Voor de verbouwing en uitbreiding van de keuken was in de noordwand van het voormalige winkeltje een gevelsteen zichtbaar. Deze is nu aan het gezicht onttrokken, maar nog wel aanwezig. De gevelsteen "De Meermin" is afkomstig uit de gevel van een daggelderswoning van boer Nell [Julianalaan 12]. Hij verkocht het huisje aan de heer J.H.C. Voorhoeve uit Den Haag die het kunstwerkje, gemaakt door Pam G. Rueter in de gevel liet metselen. Tante Kee kreeg waarschijnlijk bij de afbraak van het huisje, "De Meermin" in handen. We moeten het verder doen met een foto en uiteraard het prachtig gerestaureerde en uitgebreide pand, dat in 2017 verder werd verfraaid met een vernieuwd terras en steigers aan de waterzijde.

Julianalaan 18

Na Tante Kee volgt het als woonhuis in gebruik zijnde oude boerderijtje waar ooit een familie Loogman een groentehandel had. Ook vanaf het water vormt dit pand met dat van de buren, Tante Kee en nummer 20 het doorkijkje naar de Nederlands Hervormde Kerk, een van de prachtige stukjes Kaag. 

Nederlands Hervormde Kerk, Julianalaan 7

Tegenover de Kerkwijk – het insteekhaventje dat uitkomt op het Gravenwater – staat het Nederlands Hervormde kerkje. Deze kerk staat hier sinds 1873. Voor de reformatie stond hier een kapel toegewijd aan Maria Magdalena, die behoorde bij de R.-K. parochie van Sassenheim. De Protestantse gemeente op Kaag is ouder dan het huidige kerkje en dat geldt ook voor verschillende waardevolle voorwerpen die nog uit de vroegere kapel stammen. Zo is er een zilveren avondmaalstel uit1654, tinwerk en de koperen lezenaar uit de 18de eeuw, een Statenbijbel die in 1729 bij Pieter en Jacob Keur in Dordrecht werd gedrukt en een voorzangersbijbel uit 1768, afkomstig uit de Amstelkerk in Amsterdam. In de kerk hangen twee koperen kronen evneeens uit de 18de eeuw. Eén ervan heeft drie schildjes met het wapen van Wassenaar, een boeier onder zeil, voorzien van vlaggen en de naam Johannes Huybertse van Daale erop. De luidklok, door P.Hemony in 1675 gegoten in Amsterdam en het uurwerk, inmiddels wel gerestaureerd, zijn ook ouder dan de kerk zelf.

De luidklok werd op 28 april 1943 door de bezetter uit de toren gehaald om net als veel andere exemplaren als grondstof te dienen voor de nazi-oorlogsindustrie. De schipper die het transport verzorgde, liet zijn schip zinken op het IJsselmeer. Na de oorlog werden schip en ladinggeborgen en in 1946 hing de klok weer in de toren.

Voor meer informatie: www.protestantsegemeentekaag.nl

Julianalaan 20-22

Wederom een prachtig onderhouden pandje. Ditmaal geen replica maar een grondig gerestaureerd huisje. Vroeger heeft ene professor Visser er met zijn gezin gewoond. Hij heeft de toen nog twee huisjes in oude stijl hersteld en de huidige bewoners hebben de restauratie doorgevoerd maar de twee huisnummers gehandhaafd. Zowel van het water als van de weg een sieraad voor Kaag.

Julianalaan 26

Hier woont de laatste beroepsvisser van het eiland: dhr J.A.van Nieuwkoop. Vroeger werd dit huisje door twee families bewoond en werd hier ook een postkantoortje gerund. Dit ging later naar de Buitenkaag, maar ook daar is het inmiddels weg. Naar het bouwjaar van dit huisje kunnen we slechts gissen, oud is het wel. Ook de iets over de weg gegroeide eik heeft een imposante leeftijd. Aanvaringen met verschillende voertuigen hebben deze stoere eik weliswaar beschadigd, hij is echter steeds als winnaar uit de strijd gekomen.

"Vogelskamp", voorheen "Lombok"

De geschreven geschiedenis van dit eilandje gaat terug tot 1525. Het behoorde tot het bezit van de Abdij van Rijnsburg en werd ten minste tot 1895 verpacht als bosperceel voor de houtproductie. Latere eigenaars boerden op het eiland. Het hooi voor het vee werd per praam aangevoerd. Uit die tijd stamt een briefkaart waarop het eilandje de naam "Lombok" droeg. Momenteel heeft het slechts een woonbestemming en er worden sloepen en zeilboten afgemeerd. 
Op oude topografische kaarten is het eilandje door een brug verbonden met Kaag. De brug is echter op enig moment verdwenen en tegenwoordig gebruiken de bewoners een voetgangerspontje dat met de hand wordt 'overgedraaid', om op Kager eiland te komen. Vogelskamp behoorde overigens tot de gemeente Warmond, dat per 1 januari 2008 door een fusie met Voorhout en Sassenheim, opging in de gemeente Teylingen. Kag maakte sinds jaar en dag deel uit van de gemeente Alkemade. Met ingang van 1 januari 2009 hield echter ook de gemeente Alkemade op te bestaan. Na de fusie met Jacobswoude is Kaag een van de elf dorpjes die samen de fusiegemeente Kaag en Braassem gestalte geven. 

Het Kaagse "oog van de naald"

De Julianalaan is smal en wettelijk beperkt tot voertuigen met een maximale breedte van 2.20 m. De bottle neck bevindt zich tussen Julianalaan 17 en Julianalaan 30 ["De oude zeilmakerij"] waar ooit Brugt de Ruiter woonde. Op 17 woonde vroeger een familie Zwetsloot. In de vijftiger jaren later trok Adriaan Elstgeest die met dochter Cor trouwde, in bij zijn schoonmoeder. De oude mevrouw Zwetsloot is overleden en Adriaan Elstgeest en zijn vrouw vertrokken na de opsplitsing van de werf Akerboom en Van Lent, met Hein Akerboom mee naar Lisse. Adriaan en Cor zijn inmiddels ook overleden.

Julianalaan 19, Hotel Orion

In de voormalige jeugdherberg is na grondige restauratie en substantiële uitbreiding het budgethotel Orion gevestigd. Dit hotel beschikt over een vijfentwintigtal kamers en moderne faciliteiten om onder andere conferenties, congressen en seminars te accommoderen. Over de parkeerplaats heb je hier een prachtig zicht op de polder en de Kagermolen bij de Keverhaven.

"De Oude School", Julianalaan 36

Hier stond inderdaad de oude dorpsschool. Het huidige pand is een zeer goed geslaagde replica. Het originele schoolgebouwtje had geen dakkapellen en blinden, die zijn later aangebracht. De huidige bewoners hebben de kleur van de luiken historisch verantwoord aangepast. Het waren enige jaren geleden nog rode zandlopers op een wit vlak. Achter de drie ramen bevonden zich in de schoolfase twee klassen en achter het huis was een speelplaatsje. Vanaf de weg heb je over de inrit en de tuin een aardig zicht op de plas.

Julianalaan 25

Het schattige huisje van de familie Biemond is oorspronkelijk een zogenaamde daggelderswoning uit het begin van de 19de eeuw. De vaste knechten van boer Nell [Julianalaan 13] woonden hier. Ooit stond op de plaats van "De Overkant" [Julianalaan 21] een soortgelijk huisje dat werd bewoond door de familie van Nieuwkoop.

Julianalaan 42

Vroeger woonde hier de nachtwaker van Kaag. Deze familie Vlugt had ook wat vee. Op de plaats van de bomen, links tegen het water, stond een hooiberg. Vlugt verkocht ook petroleum. De laatste vaste bewoner was een bekende Kager, Karel Bruns. Het huisje wordt in vrijwel iedere fotoserie over Kaag opgenomen en ontbreekt dan ook niet in deze opsomming. Het is een schitterend plekje, dat bij harde (zuid)westenwind alle geneugten van de lage wal biedt.

Zuivelboerderij Van Ruiten, Julianalaan 29

Een stukje karakteristiek Kaag, de boerderij van de familie Van Ruiten. Met het enige jaren geleden vernieuwde, riet gedekte dak maakt deze oude boerderij prachtigj. De familie bereidt zelf kaas en boter in de tijd dat de koeien dagelijks in de wei lopen. 's Winters, als de dieren zich in de moderne loopstal ophouden wordt er geen kaas of boter gemaakt. De familie gooit hoge ogen bij de jaarlijkse boerenkaaskeuringen, met haar Leidse kaas, een erkend streekproduct.

De Zegen

In het Dirk van Nieuwkoopplantsoentje [hoek Julianalaan-Beatrixlaan] staat een monumentje met als opschrift: "HY WERKTE MET ZEGEN". Het stelt een zegen [soort visnet] voor waarmee Dirk van Nieuwkoop en zijn familieleden visten. Het is gemaakt door de heer de Baat jr., een zoon van meester de Baat, een inmiddels overleden, bekende Kaagse schoolmeester. Dirk overleed op 23 juli 1965 en als herinnering aan hem realiseerde de gemeente Alkemade het plantsoentje hier midden op Kaag. Dirk zette zich actief in voor allerlei dorpse activiteiten.

"De oude bakkerij", Julianalaan 52

Aart van Asselt had hier in vroeger jaren een broodbakkerij. Van het keurig onderhouden pand herinnert alleen het bovenlicht van de voordeur aan het edele bakkersambacht. Kagerwerf en het dorpspleintje. Geen echte bezienswaardigheid, maar wel het vermelden waard: de Kaagse speeltuin. 
Onze jonge gasten en bewonertjes kunnen zich hier uitleven en op het pleintje staan banken zodat even kan worden gerust. Door een stratenmaker is hier in 2012 het wapen van Kaag opnieuw uitgebeeld, nadat de eerste, meer subtiele en naar mijn mening mooiere versie wegens ophoogwerkzaamheden werd verwijderd.  De leilinden geven het geheel een knusse beleving.

"Het Witte Huis", Julianalaan 37 

Sinds jaar en dag wordt dit mooie pand bewoont door de familie Loogman, momenteel Piet Loogman. Tot enige jaren geleden bestierden hij met zijn inmiddels overleden broer Jan en zus Nel een winkeltje waar onder andere kruidenierswaren, brood en zuivel te koop waren. Voordat de familie Loogman hier haar intrek nam woonde meester de Groot op dit adres.

De Twee Wilgen, Julianalaan 66

Een prachtig pand waarin eetcafé De Twee Wilgen in is gehuisvest en voor uw "hapjes en sapjes" zorg draagt. Het pand is het enige echt oude pandje aan de zuidzijde van het eiland.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Over Kaag

In de omgeving van de Kagerplassen liggen tal van leuke en bijzondere bezienswaardigheden. Bezoek ze wandelend, fietsend of per boot. Wij sommen hieronder alle mooie plekjes voor u op. Bekijk de bezienswaardigheden ook per categorie:

Tante Kee, Julianalaan 14

Een familie Zwetsloot woonde hier in vroeger dagen en had er een kruidenierszaak waar later ook gedestilleerd over de toonbank ging. Door een speciale opeenvolging van gebeurtenissen begon de familie in het pand ook een pannenkoekenrestaurant dat verder uitgroeide tot een compleet restaurant. Dit leverde zoveel activiteiten op dat het winkeltje werd gesloten. De familie Zwetsloot is enige decennia geleden vertrokken van Kaag en hun restaurant werd voortgezet door verschillende uitbaters. Momenteel wordt Tante Kee beheerd door Raymond Reeb en Kim Edwards en zij voeren daarbij de vlag van Jeunes Restaurateurs d' Europe.

Voor de verbouwing en uitbreiding van de keuken was in de noordwand van het voormalige winkeltje een gevelsteen zichtbaar. Deze is nu door de uitbreiding aan het gezicht ontrokken, maar nog wel aanwezig. De gevelsteen "De Meermin" is afkomstig uit de gevel van een daggelderswoning van boer Nell [Julianalaan 12]. Hij verkocht het huisje aan de heer J.H.C. Voorhoeve uit Den Haag die het kunstwerkje, gemaakt door Pam G. Rueter in de gevel liet metselen. Tante Kee kreeg waarschijnlijk bij de afbraak van het huisje, "De Meermin" in handen. We moeten het verder doen met een foto en uiteraard het prachtig gerestaureerde en uitgebreide pand, dat dit jaar verder werd verfraaid met een vernieuwd terras en steigers aan de waterzijde.

Julianalaan 18

Na Tante Kee volgt het als woonhuis in gebruik zijnde oude boerderijtje waar ooit een familie Loogman haar groentehandel had. Ook vanaf het water vormt dit pand met dat van de buren, Tante Kee en nummer 20-22plus het doorkijkje naar de Nederlands Hervormde Kerk, een van de prachtige stukjes Kaag. 

 

Nederlands Hervormde Kerk, Julianalaan 7

Tegenover de kerkwijk – het insteekhaventje dat uitkomt op het Gravenwater – staat het Nederlands Hervormde kerkje. Deze kerk staat hier sinds 1873. Voor de reformatie stond hier al een kapel toegewijd aan Maria Magdala, die behoorde bij de R.-K. parochie van Sassenheim.

De Protestantse gemeente op Kaag is ouder dan het huidige kerkje en dat geldt ook voor verschillende waardevolle voorwerpen die nog uit de vroegere kapel stammen. Zo is er een zilveren avondmaalstel uit 1654, fraai tinwerk en de koperen lezenaar uit de 18de eeuw, een Statenbijbel die in 1729 bij Pieter en Jacob Keur in Dordrecht werd gedrukt en een voorzangersbij bel uit 1768, afkomstig uit de Amstelkerk in Amsterdam. In de kerk hangen twee geelkoperen kronen eveneens uit de 18de eeuw. Eén ervan heeft drie schildjes met het wapen van Wassenaar, een boeier onder zeil, voorzien van vlaggen en de naam Johannes Huybertse van Daale erop. De luidklok, door P. Hemony in 1675 gegoten in Amsterdam en het uurwerk, inmiddels wel gerestaureerd, zijn ook ouder dan de kerk zelf.

De luidklok werd op 28 april 1943 door de bezetter uit de toren gehaald om net als veel andere exemplaren als grondstof te dienen voor de Nazi-oorlogsindustrie. De schipper die het transport verzorgde, liet zijn schip echter zinken op het IJsselmeer. Na de oorlog werden schip en lading geborgen en in 1946 hing de klok weer in de toren.

De kleine, maar actieve gemeente ontwikkelt verschillende activiteiten. Iedere zondag wordt er om 10.00 uur een dienst gehouden. Indien u persoonlijk contact wenst met de predikant of leden van de kerkenraad  over de begraafplaats, gebruik van de gebouwen of anderszins, kan de website www.protestantsegemeentekaag.nl u ter zake nader informeren.

Julianalaan 20-22

Wederom een zeer goed onderhouden pandje. Ditmaal geen replica maar een grondig gerestaureerd huisje. In vroeger dagen heeft een professor Visser er met zijn gezin gewoond. Hij heeft de toen nog twee huisjes in oude stijl hersteld en de huidige bewoners hebben de restauratie doorgevoerd en de twee nummers gehandhaafd. Zowel vanaf het water als van de weg een sieraad voor Kaag.

Julianalaan 26

Hier woont de laatste beroepsvisser van het eiland: dhr J.A.van Nieuwkoop. Vroeger werd dit huisje door twee families bewoond en was hier ook een postkantoortje. Dit ging later naar de Buitenkaag, maar ook daar is het inmiddels weggesaneerd. Naar het bouwjaar van dit huisje kunnen we slechts gissen, oud is het wel. Ook de iets over de weg gegroeide eik heeft een imposante leeftijd. Aanvaringen met verschillende voertuigen hebben deze stoere eik weliswaar beschadigd,hij is echter steeds als winnaar uit de strijd gekomen. In een eerdere versie schreef ik dat de gevel van het pittoreske schuurtje bedenkelijk voorover helde. Inmiddels zien we dat het bovendeel uit de gevel is gevallen en dat de nok van het dak moet worden ondersteund en de pannen van het dak zijn gehaald, om instorting te voorkomen. Het is te hopen dat de nieuwe eigenaar ook dit pandje met bijbehorende schuur tot een aantrekkelijk stukje Kaag maakt, zoals hij ook deed met De Stal op de Kaag (nummer 13a).

"Vogelskamp", voorheen "Lombok"

De geschreven geschiedenis van dit eilandje gaat terug tot 1525. Het behoorde tot het bezit van de Abdij van Rijnsburg en werd tenminste tot 1895 verpacht als bosperceel. Dus voor de houtproductie. Latere eigenaars boerden op het eiland. Hooi voor het vee werd per praam aangevoerd. Uit die tijd stamt een briefkaart waarop het eilandje de naam "Lombok" droeg. Momenteel heeft het slechts een woonbestemming en er worden sloepen en zeilboten afgemeerd. 
Op oude topografische kaarten is het eilandje door een brug verbonden met Kaag. De brug is echter op enig moment verdwenen en tegenwoordig gebruiken de bewoners een voetgangerspontje dat met de hand wordt 'overgedraaid', om op Kaag te komen. Vogelskamp behoorde overigens tot de gemeente Warmond, dat  per 1 januari 2008 door een fusie met Voorhout en Sassenheim, opging in de gemeente Teylingen. Kaag maakte sinds jaar en dag deel uit van de gemeente Alkemade. Met ingang van 1 januari 2009 hield echter ook de gemeente Alkemade op te bestaan. Na de fusie met Jacobswoude is Kaag een van de elf dorpjes die samen de fusiegemeente Kaag en Braassem gestalte geven. 

Het Kaagse "oog van de naald"

De Julianalaan is smal en wettelijk beperkt tot voertuigen met een maximale breedte van 2.20 m. De bottle neck bevindt zich tussen Julianalaan 17 en Julianalaan 30 ["De oude zeilmakerij"] waar ooit Brugt de Ruiter woonde. Op 17 woonde vroeger een familie Zwetsloot. In de vijftiger jaren later trok Adriaan Elstgeest die met dochter Cor trouwde, in bij zijn schoonmoeder. De oude mevrouw Zwetsloot is overleden en Adriaan Elstgeest en zijn vrouw vertrokken na de opsplitsing van de werf  Akerboom en Van Lent, met Hein Akerboom mee naar Lisse. Adriaan en Cor zijn inmiddels ook overleden.

Julianalaan 19, Budgethotel Orion

In de voormalige jeugdherberg is na grondige restauratie en substantiële uitbreiding het budgethotel Orion gevestigd. Dit hotel beschikt over een vijfentwintigtal kamers en moderne faciliteiten om onder andere conferenties,congressen en seminars te accommoderen. Over de parkeerplaats heb je hier een prachtig zicht op de polder en de Kagermolen bij de Keverhaven. De oevers van de Keverhaven hebben in 2011 groot onderhoud ondergaan. De haven biedt jachten en boten gratis afmeermogelijkheden. 

"De Oude School", Julianalaan 36

Hier stond inderdaad de oude dorpsschool. Het huidige pand is een zeer goed geslaagde replica. Het originele schoolgebouwtje had geen dakkapellen en blinden, die zijn later aangebracht. De huidige bewoners hebben de kleur van de luiken historisch verantwoord aangepast. Het waren enige jaren geleden nog rode zandlopers op een wit vlak. Achter de drie ramen bevonden zich in de schoolfase twee klassen en achter het huis was een speelplaatsje. Vanaf de weg heb je over de inrit en de tuin een aardig zicht op de plas.

Julianalaan 25

Het schattige huisje van de familie Biemond is oorspronkelijk een zogenaamde daggelderswoning uit het begin van de 19de eeuw. De vaste knechten van boer Nell [Julianalaan 13] pleegden hier te wonen. Ooit stond op de plaats van "Zorg en Vlijt" [Julianalaan 21] een soortgelijk huisje dat werd bewoond door de familie van Nieuwkoop. Hier heeft de modernisering echter toegeslagen. ...

Julianalaan 42

Vroeger woonde hier de nachtwaker van Kaag. Deze familie Vlugt had ook wat vee. Op de plaats van de bomen, links tegen het water, stond een hooiherg. Vlugt verkocht ook petroleum. De laatste vaste bewoner was een bekende Kager, Karel Bruns. Het huisje wordt in vrijwel iedere fotoserie over Kaag opgenomen en ontbreekt dan ook niet in deze opsomming. Het is een schitterend plekje, dat bij harde (zuid)westenwind alle geneugten van de lage wal biedt.

Zuivelboerderij Van Ruiten, Julianalaan 29

Een stukje karakteristiek Kaag, de boerderij van de familie Van Ruiten. Met het enige jaren geleden vernieuwde, rietgedekte dak staat deze oude boerderij er weer prima bij. De familie bereidt zelf kaas en boter in de tijd dat de koeien dagelijks in de wei lopen. 's Winters, als de dieren zich in de moderne loopstal ophouden wordt er geen kaas of boter gemaakt. De familie gooit hoge ogen bij de jaarlijkse boerenkaaskeuringen, met haar Leidse kaas, een erkend streekproduct.

De Zegen

In het Dirk van Nieuwkoopplantsoentje [hoek Julianalaan-Beatrixlaan] staat een monumentje met als opschrift: "HY WERKTE MET ZEGEN". Het stelt een zegen [soort visnet] voor waarmee Dirk van Nieuwkoop en zijn familieleden visten. Het is gemaakt door de heer de Baat jr., een zoon van meester de Baat, een inmiddels overleden, bekende Kaagse schoolmeester. Dirk overleed op 23 juli 1965 en als herinnering aan hem realiseerde de gemeente Alkemade het plantsoentje hier midden op Kaag. Dirk zette zich actief in voor allerlei dorpse activiteiten. Noot. De gemeente Kaag en Braassem heeft gehoor gegegeven aan het verzoek van een lokale ondernemer, een substantieel deel van het plantsoentje te mogen inrichten als parkeerplaats. Dat zulks geen verfraaiing van dit aardige dorpsgezicht oplevert, moge duidelijk zijn.

"De oude bakkerij", Julianalaan 52

Aart van Asselt had hier in vroeger jaren een broodbakkerij. Van het keurig onderhouden pand herinnert alleen het bovenlicht van de voordeur aan het edele bakkersambacht. Kagerwerf en het dorpspleintje. Geen echte bezienswaardigheid, maar wel het vermelden waard: de Kaagse speeltuin. Met steun van de gemeente Alkemade en lokale sponsors werd hier eind tachtiger jaren door de toenmalige dorpsraad o.l.v. schrijver dezes, een speeltuin en een dorpspleintje gerealiseerd. De speeltuin scoort vooral hoog bij onze jonge gasten en bewonertjes en op het pleintje staan banken zodat even kan worden gerust. Door een stratenmaker is hier in 2012 het wapen van Kaag opnieuw uitgebeeld, nadat de eerste, meer subtiele en naar mijn mening mooiere versie wegens ophoogwerkzaamheden werd verwijderd.  De leilinden geven het geheel een knusse beleving.

"Het Witte Huis", Julianalaan 37 

Sinds jaar en dag woont hier de familie Loogman. Momenteel bewoont Piet Loogman dit mooie pandje. Tot enige jaren geleden bestierden hij met zijn inmiddels overleden broer Jan en zus Nel een winkeltje waar onder andere kruidenierswaren, brood en zuivel te koop waren. Voordat de familie Loogman hier haar intrek nam woonde Meester de Groot op dit adres.

De Twee Wilgen, Julianalaan 66

Een prachtig pand waarin eetcafé De Twee Wilgen voor uw "hapjes en sapjes" zorg draagt. Het pand is het enige echt oude pandje aan de zuidzijde van het eiland.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

The Kagerplassen

The Kagerplassen are located centrally in the so called Randstad, north of the city of Leiden and some 20 km south of Amsterdam Schiphol Airport. The village of Buitenkaag and the picturesque island Kaag are situated in the northerly region of the lakes area.

After you have left the ferry to Kaag, you enter a completely different world. The many well preserved houses and farms suggest that you are many years back in history. Those who enjoy sailing, canoeing, rowing, waterskiing, fishing and during in winter time  iceskating, will love Kagerplassen. There are over 150 open boats for hire; mainly sailing boats but also canoes and motor boats. Despite all the sports activities, Kaag offers peace and quiet, enhanced by beautiful vistas over water and meadows. It is pleasant to relax on one of the many terraces at the water’s edge. There are various restaurants, a sailing and water ski school, a playground for the little ones and various overnight accommodations.

Location, ferry and public traffic

Buitenkaag / Kaag-island is situated in between the A44 in the west and the A4 in the east. To go to the island you need to use the ferry. The ferry operates 24 hours a day, 7 days a week. Public Transport: De Kaag can be reached from Schiphol with a transfer within one hour. First you travel by bus line 361 in the direction of Noordwijk. You change at the Hyacinthenstraat in Lisse, where you take Buurtbus 723 to Oude Wetering. Here you can get off at the bus stop of the Kaagpont within a few minutes.

Buurtbus

In the municipality of Kaag and Braassem a Buurtbus runs, line 723. The Buurtbus is a smaller bus than the famous regional and city buses and is accessible to everyone. The local bus runs between Oude Wetering, Kaag and Lisse and the villages in between. The first bus leaves on weekdays at 07.30 and on Saturday at 9.30. The last bus leaves at 16.30. The Buurtbus does not drive on Sundays and public holidays. You can pay with OV chip card and with a bank card. You cannot pay cash. All rides are driven by volunteers. For more information, visit the website: www.buurtbusalkemade.nl.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Des Kagerplassen

Situé entre Amsterdam et Leiden se trouve le centre nautique “De Kagerplassen”. Au bord des Kagerplassen dans la pointe sud du Haarlemmermeer se trouve le village Buitenkaag ,de l’autre coté du Ringvaart vous trouverez la pittoresque île “Kaageiland”.

Dès que vous traversez avec le petit bac vous vous retrouvez dans un autre monde, les nombreuses vieilles bâtisses vous donnent l’impression que le temps s’est arrêté dans ce village unique pour le sport nautique. De kagerplassen, un vrai eldorado pour les amateurs de voile ,canoë, rame, ski nautique ,patinage et pèche . Il y a en tout 150 bateaux à louer. Malgré toutes les activités nautiques “De Kaag” donne une sensation de calme , les vues sur l’eau et les champs vous invitent à la promenade. Il est agréable de se reposer sur une terrasse au bord de l’eau. Il y a plusieurs restaurants, des possibilités de passer la nuit,une école de voile et un jardin de jeux pour les plus petits.

Situation, bac et transport public

Buitenkaag/Kaag-eiland se situent près de l’autoroute A44 et à l’ouest de l‘autoroute A4. On peut rejoindre l’île avec le bac.Celui-ci est en service 7j /7 et 24h/24. Transport public: En partant de Schiphol, avec seulement un changement,on arrive en une heure au Kaag.Voila comment il faut proceder:Prendre ligne 361,direction Noordwijk - Changer de bus a Lisse, Hyacinthenstraat et prendre la ligne 723, direction Oude Wetering.Dans quelques minutes vous etes au bac du Kaag! BUURTBUS (MINIBUS)La commune Kaag en Braassem possede Buurtbus,ligne 723, qui sont a utiliser par tous le monde.  Les Buurtbus deservent Oude  Wetering, Kaag, Lisse et les petits villages entre ces stops. Les premiers bus partent a 7.30 hrs du lundi a vendredi, samedi a 9.30 hrs et circulent jusqu'a 16.30 hrs, dernier bus. Dimanche et jours feries  sont exclus. Les tickets peuvent etre pris avec le OV-card ou avec le bankpass. Contant n'est pas accepte.Les bus sont tous conduits par des chauffeurs benevols.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Der Kaager Seen

Das Wassersportgebiet der Kaager Seen liegt zentral in der so genannten Randstad, zwischen Leiden und Amsterdam. Am südlichen Rand der Region Haarlemmermeer liegt das Dorf Buitenkaag und gegenüber auf der anderen Seite des Ringvaart Kanals die malerische Kaag-Insel.

Mit der Fähre übergesetzt fühlt man sich wie in einer anderen Welt. Die vielen alten Häuschen erwecken den Eindruck, als ob die Zeit in diesem romantischen Wassersportdorf stillgestanden hat. Die Kaager Seen sind ein wahres Eldorado für Menschen, die gerne segeln, rudern, fischen, Wasserski-, Schlitt-schuhlaufen oder Kanu-fahren. Mehr als 150 Boote sind zu mieten. Trotz aller Wassersportaktivitäten strahlt die Kaag eine große Ruhe aus. Die prächtigen Aussichten über Wasser und Weideland laden zum spazieren gehen ein. Auf den Terrassen der verschiedenen Restaurants am Wasser kann man es sich gemütlich machen. Es gibt eine Segelschule, einen Spielplatz für Kinder und diverse Übernachtungsmöglichkeiten. 

Erreichbarkeit 

Die Buitenkaag/Kaag-Insel liegen nahe der Autobahn A 44 (Abfahrt Kaagdorp), bzw. westlich der A 4. Die Insel kann mit einer kleinen Fähre erreicht werden, die Fußgänger, Radfahrer und 4 Autos übersetzen kann. Sie fährt 24 Stunden pro Tag, 7 Tagen pro Woche. Öffentliche Verkehrsanbindung: Von Schiphol aus mit nur einem Umsteigen, ist die Kaag in knapp einer Stunde zu erreichen. Zuerst steigen Sie in den Bus 361, Richtung Noordwijk. Angekommen in Lisse,  Hyacinthenstraat, nehmen Sie den Bus 723, Richtung Oude Wetering. Nach einigen Minuten haben Sie die Kaager Faehre erreicht. Buurtbus (Kleinbusse)In der Gemeinde Kaag en Braassem faehrt ein sogenannter Buurtbus, ein Kleinbus, die Linie 723, der fuer alle Reisenden gedacht ist. Der Buurtbus bedient Oude Wetering, Kaag , Lisse, sowie alle dazwischen liegenden kleinen Doerfer. Wochentags faehrt der erste Bus  um 7.30 hrs und samstags um 9.30 hrs. ab, der letzte Bus ist fuer 16.30 hrs eingeteilt . Die Busse fahren von Montag bis Samstag, mit Aussnahme von Sonn- und Feiertagen. Die Fahrkarten koennen mit OV-cards oder Bankpaessen geregelt werden.Bargeld ist ausgeschlossen.Alle Busse werden durch freiwillige Mitarbeiter gefahren.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

De Kaag

De Kaag

Centraal gelegen in de Randstad, tussen Amsterdam en Leiden ligt het watersportgebied de Kagerplassen. Aan de Kagerplassen ligt in de zuidelijke punt van Haarlemmermeer, het dorpje Buitenkaag, de parel van de Haarlemmermeer en over de Ringvaart het schilderachtige eiland Kaag. 

Dit dubbeldorp is een uniek watersportgebied en vormen een waar eldorado voor liefhebbers van zeilen, kanoën, roeien, waterskieën, en met vorst, schaatsen, ijszeilen etc. In Buitenkaag en Kaag zijn er in totaal meer dan 150 open boten te huur. Ondanks alle watersportactiviteiten ademt Kaag rust uit en de prachtige vergezichten over water en weides nodigen uit voor een wandeling. Daarnaast is het goed toeven op de terrasjes aan het water. Er zijn in het dubbeldorp diverse restaurants, watersport gebonden bedrijven, waaronder zeilscholen, voor de allerkleinsten en een speeltuin en diverse overnachtingsmogelijkheden.

Locatie, veer en openbaar vervoer

Buitenkaag/Kaag ligt nabij de A44 en westelijk van de A4. Het eiland is bereikbaar met een veerpont. Dit vaart 7 dagen per week, 24 uur per dag. Openbaar vervoer:

De Kaag is vanuit Schiphol met een overstap binnen een uur te bereiken. Eerst reist u met buslijn 361 richting Noordwijk. U stapt over bij de Hyacinthenstraat in Lisse, waar u Buurtbus 723 naar Oude Wetering neemt. Hier kunt u binnen enkele minuten uitstappen bij de bushalte van de Kaagpont.

Buurtbus

In gemeente Kaag en Braassem rijdt een Buurtbus, lijn 723. De buurtbus is een kleinere bus dan de bekende streek- en stadsbussen en is voor iedereen toegankelijk. De buurtbus rijdt tussen Oude Wetering, Kaag en Lisse en de tussengelegen dorpen.  De eerste bus vertrekt op werkdagen om 07.30 uur en op zaterdag om 9.30 uur. De laatste bus vertrekt om 16.30 uur. De Buurtbus rijdt niet op zon- en feestdagen. U kunt betalen met OV-chipkaart en met een bankpas. Contant betalen kan niet. Alle ritten worden gereden door vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op de website: www.buurtbusalkemade.nl.

Bezienswaardigheden

In de omgeving van de Kagerplassen liggen tal van leuke en bijzondere bezienswaardigheden. Bezoek ze wandelend, fietsend of per boot. Klik hier voor alle bezienswaardigheden.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Kaart

Download hier de volledige waterkaart

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Overnachten

De Kagerplassen liggen in een gastvrije regio. Overnachtingen rond of op onze plassen bieden aangename momenten om helemaal tot rust te komen. Het rustgevende landschap, de wijdheid van de polders; de aspecten om van echte rust te genieten. Alle gelegenheden tot overnachting bieden de gastvrijheid en service die u verdient. De mensen in dit gebied hebben rust en ruimte hoog in het vaandel staan. De hotels en campings bieden een verscheidenheid aan mogelijkheden om op een prettige manier de avond door te brengen. En ook voor een avondje stappen is er in de regio alle ruimte. Bekijk het aanbod hotels, campings, Bed and Breakfasts en meer. 

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Inloggen ondernemers Kaag

Bent u ondernemer in de regio Kaag en staat uw onderneming vermeld op onze website? Op deze pagina kunt u met uw persoonlijke gegevens inloggen en de gegevens over uw bedrijf wijzigen. Bent u ondernemer in de omgeving en wilt u ook vermeld worden op onze website? Neem contact met ons op via info@kaag.nl en wij maken graag een login voor u aan.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Agenda

Op deze pagina houden wij u op de hoogte van leuke evenementen, interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden in de omgeving van Kaag. Heeft u suggesties? Wij ontvangen ze graag via info@kaag.nl.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Waterkaart

Download de waterkaart

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Informatie & links

In de omgeving van de Kagerplassen zijn diverse bezienswaardigheden, (fiets)routes en bijzondere evenementen. Op de kaart vindt u een overzicht van de leukste adresjes. Deze kaart wordt samengesteld en uitgegeven door de Stichting Promotie Kaag (SPK). Voor op- en aanmerkingen, suggesties et cetera kunt u ons bereiken via ons e-mailadres: info@kaag.nl. Hieronder vermelden wij een aantal handige adressen in de omgeving Kaag en Buitenkaag. 

Gemeente Kaag en Braassem
www.kaagenbraassem.nl
info@kaagenbraassem.nl

Stichting Kaag & Braassem Promotie
www.kaagenbraassempromotie.nl en www.rondomkaagenbraassem.nl
info@kaagenbraassempromotie.nl

Gemeente Haarlemmermeer
www.haarlemmermeer.nl
info@haarlemmermeer.nl

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Watersport

De Kagerplassen bieden ruimte voor wedstrijden en recreatievaart. Diverse klassenorganisaties zijn bij ons te gast voor hun onderlinge competities. 's Winters en bij vorst worden er diverse diverse Meren- en Molentochten en ijszeilwedstrijden georganiseerd. Tevens lopen door onze plassen de staande-mast-routes. Bekijk op deze pagina de watersportmogelijkheden in de regio.

Vaarplanner Groene Hart

Op de Vaarplanner zijn de waterwegen en toeristische topics in kaart gebracht voor waterrecreatie. De kaart is gratis verkrijgbaar bij VVV’s, jachthavens en op het gemeentehuis van Kaag en Braassem te Roelofarendsveen.

Schaatsplanner Groene Hart

De schaatsplanner is een compleet overzicht van de programma's en startpunten van 36 officiële KNSB-toertochten in het Groene Hart. De planner is voor zover nog voorradig, gratis verkrijgbaar bij de VVV, ANWB, gemeenten, waterschappen, ijsclubs en kunstijsbanen. In perioden van natuurijs kunt u contact opnemen met de ANWB Wintersportlijn 0900-9623 (75 cent per minuut) voor actuele informatie over data en starttijden van KNSB-toertochten. Vanuit Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oud Ade, Buitenkaag, Kaag, Hoogmade, Warmond en Leiderdorp starten dan Molen- en Merentochten van 15, 20, 30, 40, 50, 70 en 100 km.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Uit eten

In de restaurants, bistro’s en eetcafés is het gezellig tafelen rondom de Kagerplassen. In ons dubbeldorp is de horeca relatief sterk vertegenwoordigd. Goede kwaliteit en prijzen gerelateerd aan hetgeen gebodene zijn het kenmerk van alle eetgelegenheden. Uitzicht over het water of de polder en koffie met gebak of een stevige lunch zijn een goede onderbreking van uw tocht. Een diner met familie, vrienden, bekenden, zakenrelaties, dan wel een intiem diner voor twee kunnen het hoogtepunt van de dag vormen, of zijn een fantastisch besluit van uw dag op onze Kagerplassen. Bekijk het aanbod cafés, cafetaria, restaurants en zalen en maak uw keuze.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

“Dineren en borrelen op de mooiste locaties in Kaag, dát geeft je rust”
Carlo van Someren
Actuele evenementen

Sitemap

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Uw bericht is verzonden.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk

Actuele evenementen

Neem contact op

Lorem ipsum.

Marinus Heijnes Kaagwijn

08-12-2021
Leuk cadeau idee
Bekijk